×

Veelgestelde vragen

Hoe snel werkt VECTRA 3D?

Studies tonen aan dat vlooien op honden die met VECTRA 3D behandeld zijn, binnen vijf minuten aangetast raken en dat ze daarna snel gedood worden: binnen 6 uur op honden die nog niet eerder behandeld zijn en binnen 2 uur op honden die al eerder behandeld werden (max. 4 weken geleden).

VECTRA 3D werkt binnen 48 uur na aanbrengen tegen teken. Een teek die een dag na aanbrengen van VECTRA 3D op je hond komt, is binnen 24 uur dood, maar veel belangrijker is dat teken worden afgeweerd en daardoor sowieso niet op je hond willen komen. Daarmee wordt een bloedmaaltijd voorkomen en de overdracht van tekenziekten tegen gegaan.

Verder heeft VECTRA 3D ook een snelle werking tegen vliegende insecten. Stalvliegen worden binnen 30 minuten gedood en (hartworm)muggen binnen 60 minuten. Echter, ook bij vliegende insecten is de afwerende werking veel belangrijker dan de dodende werking. Immers, door insecten af te weren, zullen ze niet bijten en daarmee wordt ziekte-overdracht voorkomen.

Wat gebeurt er als VECTRA Felis in aanraking komt met stoffen en materialen in huis?

Net als alle andere pipetten, kan VECTRA Felis vlekken geven op gevoelige stoffen en materialen, zoals kleding en meubels. Daarom moet je goed opletten dat de toedieningsplaats droog is voordat je je kat in aanraking laat komen met deze materialen. Het is daarom ook het veiligst om je kat buiten te behandelen of in een ruimte zonder gevoelige materialen. Pas ook op dat je kat zich niet uitschudt na toediening. Veeg eventuele spetters zo snel mogelijk op met keukenpapier en reinig de ondergrond.

Hoe doodt VECTRA Felis vlooien op mijn kat?

VECTRA felis beschermt door de dubbele werking van dinotefuran en pyriproxyfen. Deze middelen werken op je huisdier en in de omgeving en doden vlooien door contact, dus zonder dat een bloedmaaltijd nodig is.

Hoe dit precies werkt, lees je in onze blog: Hoe snel zijn vlooien dood na behandeling met VECTRA?

Hoe doodt VECTRA 3D vlooien en teken op mijn hond?

VECTRA 3D beschermt door de drievoudige werking van dinotefuran, pyriproxifen en permethrin. Deze bestanddelen werken samen om vlooien en teken te doden en om ziekte-overbrengers zoals teken, muggen en zandvliegen te weren. Zodra deze parasieten met de vacht en de huid van je hond in contact komen, komen ze ook in contact met de werkzame bestanddelen van VECTRA 3D. Zodra parasieten op zoek gaan naar een plaats om te bijten, raken ze steeds meer aangetast.

Teken krijgen de "hot foot" reactie: ze nemen de permethrin op via poriën in hun poten, het zenuwstelsel in hun poten raakt aangetast, ze raken gedesoriënteerd en vallen van je hond af. Ze komen er daardoor niet meer aan toe om je hond te bijten. Een bloedmaaltijd is dus niet noodzakelijk.

Bij vlooien gebeurt iets vergelijkbaars. Binnen 2 uur nadat ze op je hond springen is het grootste deel dood. Ook voor vlooien is een bloedmaaltijd niet nodig voor de werkzaamheid. Ze vallen van je hond af en gaan vervolgens snel dood.

Wat moet ik doen als ik VECTRA Felis in mijn ogen of op mijn huid krijg of als ik het doorslik?

Als je VECTRA Felis in je ogen krijgt, spoel je oog dan voorzichtig met schoon water gedurende 15 tot 20 minuten. Houd je oog open tijdens het spoelen. Heb je contactlenzen, verwijder die dan na de eerste 15 minuten spoelen en spoel daarna verder. Ga daarna zo snel mogelijk naar een arts voor medisch advies.

Heb je VECTRA Felis via je mond binnen gekregen, neem dan zo snel mogelijk contact op met een arts voor medisch advies.

Heb je VECTRA Felis op je huid gekregen, trek dan eventuele kleding uit waar het middel op terecht is gekomen en spoel met schoon water gedurende 15 tot 20 minuten. Neem contact op met een arts voor medisch advies.

Neem de hele verpakking mee als je naar je dokter gaat.

Wat moet ik doen als ik VECTRA 3D in mijn ogen of op mijn huid krijg of doorslik?

Als je VECTRA 3D in je ogen krijgt, spoel je oog dan voorzichtig met schoon water gedurende 15 tot 20 minuten. Houd je oog open tijdens het spoelen. Heb je contactlenzen, verwijder die dan na de eerste 15 minuten spoelen en spoel daarna verder. Ga daarna zo snel mogelijk naar een arts voor medisch advies.

Heb je VECTRA 3D via je mond binnen gekregen, neem dan zo snel mogelijk contact op met een arts voor medisch advies.

Heb je VECTRA 3D op je huid gekregen, trek dan eventuele kleding uit waar het middel op terecht is gekomen en spoel met schoon water gedurende 15 tot 20 minuten. Neem contact op met een arts voor medisch advies.

Neem de hele verpakking mee als je naar de dokter gaat.

Wat moet ik doen als mijn hond onverwachte bijwerkingen vertoont na toediening van VECTRA 3D?

Tijdelijke roodheid en jeuk na toediening van VECTRA 3D worden af ten toe gemeld. Meestal verdwijnt dit spontaan en binnen 24 uur.

Heel af en toe (zelden) worden verschijnselen gezien als: gedragsveranderingen, vocalisatie (huilen), angst of sloomheid, vermindering van de eetlust, zenuwtrekken of spiertrillingen. Aantasting van de motoriek wordt zelden gemeld. Ook al deze verschijnselen zijn tijdelijk.

Hetzelfde geldt voor verschijnselen als braken en diarree. Ook deze komen zelden voor en verdwijnen spontaan.

We raden je altijd aan om je dierenarts te raadplegen. Je dierenarts is (wettelijk) verplicht om vermoedelijke bijwerkingen te melden.

Het kan ook nog zijn dat je "cosmetische veranderingen" waarneemt, zoals een plek die nat lijkt te blijven, haren die aan elkaar plakken of opgedroogde restanten van de pipet-inhoud. Meestal zie je er na 48 uur niets meer van, maar als je het eerder wil verhelpen, dan is het een kwestie van even borstelen.

Wat moet ik doen als mijn hond zichzelf likt na toediening van VECTRA 3D.

Maak je geen zorgen. Bij onderzoek waarbij we jonge honden 5x de maximale dosis VECTRA 3D hebben in gegeven zagen we geen ernstige bijwerkingen. Wel zagen we bij enkele dieren braken en speekselen (kwijlen).
Toch adviseren we je om erop te letten dat je hond de VECTRA 3D na toediening niet oplikt, maar dat heeft te maken met de werkzaamheid, want als het niet op de huid zit, dan werkt het niet.

Ons advies is om honden te behandelen voorafgaand aan een wandeling.

Wat moet ik doen als mijn kat zich likt na toediening van VECTRA Felis?

Maak je geen zorgen. Bij onderzoek waarbij we jonge katten 4x de maximale dosis VECTRA felis hebben in gegeven zagen we geen ernstige bijwerkingen. Wel zagen we bij enkele dieren braken en speekselen (kwijlen). Toch adviseren we je om erop te letten dat je kat de VECTRA felis na toediening niet oplikt, maar dat heeft te maken met de werkzaamheid, want als het niet op de huid zit, dan werkt het niet. Breng de pipet daarom zo hoog mogelijk in de nek, net achter het kopje, aan en doe het goed op de huid.

Loopt mijn kat risico als ik VECTRA 3D voor mijn hond gebruik?

VECTRA 3D is giftig voor katten. Om risico te lopen moeten katten VECTRA 3D binnen krijgen of ermee in contact komen. Dit kan gemakkelijk als je kat je hond likt terwijl de toedieningsplaats nog niet helemaal droog is. Houdt honden en katten daarom gescheiden totdat de toedieningsplaats volledig is opgedroogd. Mocht hiermee toch iets mis gaan, ga dan direct naar je dierenarts.

Mag ik mijn hond wassen en mag hij zwemmen nadat ik VECTRA 3D heb toegediend?

Ja. VECTRA 3D blijft een maand lang effectief tegen vlooien en teken, ook als je hond nat wordt door zwemmen of wassen. Voor een goede en betrouwbare werking is het wel belangrijk dat de toedieningsplek helemaal droog is voordat je je hond nat laat worden. Dit kan enkele uren duren, sterk afhankelijk van factoren als omgevingstemperatuur en ventilatie. In eigen onderzoek hebben wij honden wekelijks gewassen vanaf 48 uur na toediening zonder vermindering van de werkzaamheid. Om het milieu te beschermen raden we echter aan om honden binnen 48 na toediening niet te laten zwemmen in oppervlaktewater (rivieren, plassen, beken, zee, etc.); dit is vooral om waterorganismen te beschermen die mogelijk ook gevoelig kunnen zijn voor de werkzame stoffen in VECTRA 3D.

Mag mijn kat zwemmen of gewassen worden na VECTRA Felis?

Dat is niet onderzocht. Wij raden aan om je kat niet te wassen, onder te dompelen of te laten zwemmen voordat de toedieningsplaats volledig is opgedroogd. Dit is niet alleen verstandig voor de werkzaamheid, maar ook om het milieu te beschermen.

Kan VECTRA Felis gebruikt worden voor andere dieren?

Dat is niet onderzocht, dus gebruik VECTRA felis niet voor andere dieren dan de kat.

Is VECTRA 3D giftig voor dieren in het wild?

Ja. VECTRA 3D is een diergeneesmiddel en giftig voor waterorganismen, insecten, spinnen, etc. Daarom:

  • mogen honden binnen 48 uur na behandeling niet in aanraking komen met oppervlaktewater (rivieren, beken, plassen, zee, etc.)
  • mag VECTRA 3D niet met oppervlaktewater in contact komen
  • moeten restanten VECTRA 3D en lege verpakking op de juiste wijze als afval worden afgevoerd

Voor wilde zoogdieren vormt VECTRA 3D geen probleem.

Kan ik VECTRA 3D gebruiken voor andere diersoorten dan de hond?

Nee. Dat hebben we niet onderzocht. Gebruik VECTRA 3D daarom alleen voor je hond.

VECTRA 3D is giftig voor katten. Gebruik het daarom NOOIT voor je kat!

Moeten parasieten bijten om VECTRA 3D te laten werken?

Nee. VECTRA 3D doodt parasieten door contact met de vacht van je hond. Bijten is niet nodig. Hoe dit precies werkt leggen we uit in onze blog: Klik hier om naar de blog te gaan.

Moeten parasieten bijten om VECTRA FELIS te laten werken?

Nee. VECTRA Felis doodt parasieten door contact met de vacht van je kat. Bijten is niet nodig.

Vanaf welke leeftijd kan ik VECTRA 3D gebruiken?

Je kunt VECTRA 3D gebruiken vanaf een leeftijd van 7 weken en een lichaamsgewicht van 1,5 kg.

Lees ook: Kan ik mijn pup veilig behandelen met een vlooienmiddel?

Vanaf welke leeftijd mag ik VECTRA Felis gebruiken?

VECTRA Felis kan vanaf 7 weken leeftijd en vanaf een lichaamsgewicht van 600 gram gebruikt worden.

Moet ik teken verwijderen voordat ik VECTRA 3D aanbreng?

Ja. Hoe sneller je aangehechte teken verwijdert, hoe meer je de overdracht van ziektes voorkomt.
Gebruik een goede tekenpincet, tekentang of iets dergelijks. Verwijder de hele teek, inclusief de kop of monddelen en plet de teek nadat je hem verwijderd hebt.

In onze blog leggen we aan je uit hoe je een teek het beste kunt verwijderen: Klik hier om naar de blog te gaan.

Beschermt VECTRA 3D ook tegen andere parasieten dan vlooien en teken?

Ja. VECTRA 3D beschermt je hond ook tegen zandvliegen, muggen en stalvliegen. Zandvliegen en muggen kunnen ook ziektes overbrengen. In de Verenigde Staten wordt VECTRA 3D ook veel gebruikt voor de bestrijding van luizen en mijten.

Ik heb VECTRA gebruikt, maar het lijkt niet te werken

Als je na behandeling met VECTRA® 3D voor de hond of VECTRA® Felis voor de kat nog vlooien ziet, dan is er in de meeste gevallen iets mis gegaan bij de behandeling. We hebben de meest voorkomende problemen voor je op een rijtje gezet in onze blog. We leggen het graag aan je uit: Klik hier om naar de blog te gaan

Hoe snel werkt VECTRA Felis?

Studies tonen aan vlooien op een met VECTRA Felis kat binnen 2 uur na aanbrengen worden gedood. Ook nieuwe vlooien op een eerder behandelde kat (max. 4 weken geleden) worden binnen 2 uur gedood.

Hoe dit precies werkt, lees je in onze blog: Hoe snel zijn vlooien dood na behandeling met VECTRA?

Wat is het beste moment om VECTRA Felis toe te dienen?

Wij raden aan om VECTRA Felis aan het eind van de dag toe te dienen. Zodra VECTRA Felis is toegediend, gaat het zich over de huid van je kat verdelen. Sommige katten voelen dit. Als je kat tijdens dit proces is afgeleid of ligt te slapen, merkt hij/zij er niets van. Bovendien zal het product tijdens de nacht opdrogen, waardoor je het als eigenaar niet aan je handen kunt krijgen.

Wat gebeurt er met de werkzame stoffen nadat VECTRA 3D is toegediend?

Na toediening op de huid, verspreiden de werkzame stoffen zich binnen enkele uren over de hele huid. Alle bestanddelen zijn binnen 24 uur meetbaar aanwezig in alle delen op het lichaam en blijven daar gedurende een maand meetbaar in werkzame concentraties. Van dinotefuran en pyriproxyfen komen minieme hoeveelheden door de huid in het bloed terecht; dit heeft geen invloed op de werkzaamheid en is niet schadelijk voor je hond. Permethrin wordt niet opgenomen door de huid.

Waarom zou ik me zorgen maken over jonge stadia van de vlo?

Vlooieneitjes, -larven en -poppen in de omgeving drinken natuurlijk geen bloed, maar ze vormen meer dan 95% van de vlooienbevolking en zonder behandeling zal een groot gedeelte verder ontwikkelen tot volwassen vlo...en die springen wél op je huisdier.

Het is dan ook belangrijk om je huis tegen vlooien te behandelen. Lees hier meer over in onze blog: Klik hier.

Waarom zou ik me zorgen maken over vlooien bij mijn kat?

Vlooien zijn kleine parasieten die bloed drinken en zichzelf snel vermenigvuldigen. Tijdens hun beet (bloedmaaltijd) kunnen ze ziektes veroorzaken die een risico vormen voor je kat, maar ook voor je gezinsleden.

Mag ik VECTRA Felis vaker dan 1x per maand toedienen?

Het is niet nodig om VECTRA Felis vaker dan 1x per maand toe te dienen. Tenzij uw dierenarts u anders adviseert, raden wij aan om niet vaker te behandelen. VECTRA Felis geeft een hele maand lang goede bescherming tegen vlooien. We hebben VECTRA Felis uiteraard wel op veiligheid getest: toediening aan kittens om de 2 weken, gedurende 15 weken leverde geen problemen op.

Mag ik VECTRA 3D vaker dan 1x per maand toedienen?

Dat is niet nodig. VECTRA 3D beschermt gedurende een maand tegen vlooien en teken. Wij hebben de veiligheid echter wél getest: we hebben pups zonder problemen elke 2 weken behandeld gedurende een periode van 13 weken. Wanneer je naar een Dermacentor risicogebied (midden Frankrijk tot Oost-Europa) gaat, is het verstandig om VECTRA 3D na 3 weken te herhalen (alleen als de reis langer duurt dan 3 weken).

Mag ik mijn hond borstelen nadat ik VECTRA 3D heb toegediend?

Ja. Ook na herhaald borstelen behoud VECTRA 3D zijn werkzaamheid. Om blootstelling van de eigenaar te voorkomen, raden we echter wel aan pas te borstelen nadat de toedieningsplek volledig is opgedroogd.

Mag ik mijn kat borstelen na toedienen van VECTRA Felis?

Ja. VECTRA Felis blijft werkzaam, ook na herhaald borstelen. We raden wel aan om te wachten totdat de toedieningsplaats volledig is opgedroogd, om te voorkomen dat je zelf teveel aan de werkzame bestanddelen wordt bloot gesteld.

Hoe doodt VECTRA 3D de onvolwassen stadia van de vlo?

De onvolwassen stadia van de vlo (eitjes, larven en poppen) verschuilen zich in de omgeving. In huis vind je ze vooral op de plaats(en) waar je hond slaapt. Vlooieneitjes vallen van je hond af en ontwikkelen zich tot larve. Deze larven zijn lichtschuw en bewegen zich tot maximaal 30-50 cm vanaf de plek waar het eitje gevallen is. In de VECTRA 3D pipet zit pyriproxyfen. Dat is een "insecten groei regulator" en het komt met haren en huidschilfers in de omgeving terecht en daar verstoort het de ontwikkeling van eitjes tot volwassen vlo. Door jonge stadia te doden, worden nieuwe volwassen vlooien voorkomen. Bovendien maakt het vrouwelijke vlooien, die ermee in contact komen, steriel, waardoor die ook geen eitjes meer zullen leggen.

Zijn er bekende interacties met andere diergeneesmiddelen?

Nee, er zijn geen bekende interacties met andere diergeneesmiddelen.

Wat is het beste moment om VECTRA 3D toe te dienen?

Wij adviseren om VECTRA 3D toe te dienen voordat je met je hond gaat wandelen. Aan het einde van de dag is ook een geschikt moment, maar liever niet voor het slapen gaan. Het is belangrijk erop te letten dat je hond de VECTRA 3D niet van zijn rug aflikt; dat is geen enkel probleem wat veiligheid betreft, maar als VECTRA 3D wordt afgelikt, werkt het niet zo goed meer. Blijf zelf ook van toedieningsplekken af, zolang deze nog niet volledig zijn opgedroogd.

Beschermt VECTRA 3D ook tegen jonge stadia van vlooien en teken?

Ja. Onvolwassen teken zijn nog gevoeliger voor tekenmiddelen dan volwassen teken. Ze zijn gemakkelijker te doden.

VECTRA 3D bevat daarnaast ook de stof pyriproxyfen. Deze stof voorkomt (gedurende 2 maanden) de ontwikkeling van eitjes tot volwassen vlo in de omgeving van je hond (huis, mandje, auto, etc.).

Wat zijn de contra-indicaties voor VECTRA 3D?

VECTRA 3D mag NOOIT  gebruikt worden bij katten. Het werkzame bestanddeel permethrin is giftig voor katten. Wanneer een kat per ongeluk behandeld wordt of op een andere manier met VECTRA 3D in aanraking komt, neem dan direct contact op met je dierenarts.

Je mag VECTRA 3D ook niet gebruik bij dieren met een bekende overgevoeligheid voor één van de bestanddelen van VECTRA 3D.

Wat gebeurt er als VECTRA 3D in aanraking komt met stoffen en materialen in huis?

Net als alle andere pipetten, kan VECTRA 3D vlekken geven op gevoelige stoffen en materialen, zoals kleding en meubels. Daarom moet je goed opletten dat de toedieningsplaats droog is voordat je je hond in aanraking laat komen met deze materialen. Het is daarom ook het veiligst om je hond buiten te behandelen of in een ruimte zonder gevoelige materialen. Pas ook op dat je hond zich niet uitschudt na toediening. Veeg eventuele spetters zo snel mogelijk op met keukenpapier en reinig de ondergrond.

Mijn kat is in aanraking gekomen met VECTRA 3D. Wat moet ik doen?

DIT IS EEN SPOEDGEVAL!

Als je kat per ongeluk is behandeld met VECTRA 3D dan moet je hem/haar zo snel mogelijk wassen MET ZEEP (bijvoorbeeld afwasmiddel) om het middel zoveel mogelijk af te wassen. Je moet je kat vervolgens goed droog wrijven om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Ga daarna zo snel mogelijk naar je dierenarts.

Als je kat op een andere manier met VECTRA 3D in contact is gekomen, dan heeft wassen geen zin. Ga dan wél zo snel mogelijk naar je dierenarts.

Informatie voor je dierenarts: geef geen atropine. Voorkom hyperthermie en hypothermie. Katten kunnen hyperthermie ontwikkelen door tremoren en/of convulsies, maar kunnen gemakkelijk hypotherm worden wanneer ze gesedeerd worden of anticonvulsiva krijgen toegediend en daarnaast gewassen worden. Hypothermie kan de verschijnselen van permethrin vergiftiging verergeren. Start vloeistoftherapie, houdt hydratatiestatus in de gaten en zorg voor voldoende voeding (evt. per voedingsonde). Herstel doet zich meestal binnen 24-72 voor. Neem contact op met het nationaal vergiftigingen centrum voor meer informatie.